¨

Rady a tipy pro zařízení obývacího pokoje

7.6.2022

Obývací pokoj je pro všechny členy rodiny oázou klidu a místem k relaxaci. ❤️ Při jeho zařizování je proto třeba myslet na potřeby všech, kteří v této místnosti tráví čas, ať už jde o čtení, sledování televize, odpočinek na gauči po vydatném obědě nebo posezení s návštěvou. Poradíme vám, jak na to.

Samostatně, nebo s kuchyní?

Trendem posledních let je propojení obývacího pokoje s kuchyní. Jde o řešení, které má několik výhod: vznikne vzdušnější prostor, navíc člověk, který se věnuje přípravě jídla, není izolovaný od ostatních. Existují ale i nevýhody, mezi které patří především možné pachy vycházející z kuchyně i přes zapnutou digestoř, nedostatek klidu na práci nebo to, že nepořádek po vaření nemůžete jednoduše nechat za zavřenými dveřmi, ale je viditelný od jídelního stolu i z pohovky.

Minimalismus, nebo útulno?

I když magazíny o bydlení mohou být skvělou inspirací, zařízení vašeho obývacího pokoje by mělo korespondovat především s vaším vkusem. Jste zastáncem populárního skandinávského minimalismu a nejlépe se cítíte ve střízlivě zařízených interiérech, nebo je vám dobře v teplých, zabydlených prostorách plných předmětů a vzpomínek? Nesnažte se být někým jiným jen proto, aby se váš dům podobal těm z obrázku.

Úložných prostor není nikdy dost

Ať už máte malý byt, nebo velkoryse řešené místnosti, vždycky se hodí dostatek úložných prostor. Knihovny, poličky, stolky a taburety pojmou všechno, co potřebujete mít po ruce, i něco navíc. Myslete na to už při plánování. Zvolíte-li obývací stěnu, která je otevřená jen částečně, schováte do ní mnohem víc, než jen knihy, rámečky s fotografiemi nebo sady svátečního nádobí. V knihovně uložíte vaše nejoblíbenější knihy a taburet s úložným prostorem pojme deku, časopis nebo pár hraček vašich dětí.

Pohodlí nade vše

Alfou i omegou obývacího pokoje je sedací souprava. Pohovky a křesla vybírejte tak, aby se vám v nich pohodlně sedělo, zároveň by měly nabízet dostatek místa k sezení pro všechny členy rodiny, ideálně i pro jejich hosty. Styl sedací soupravy by měl korespondovat se vzhledem obývacího pokoje. Plusové body a další místo k ukládání věcí může nabídnout pohovka s úložným prostorem. Nemáte-li pokoj pro hosty, jistě oceníte rozkládací sedací soupravu, na které se pohodlně vyspí dva dospělí lidé.

Barevné ladění

Barvy obývacího pokoje by měly navozovat příjemnou atmosféru, zároveň mají moc zvětšit nebo zmenšit prostor. Světlejší odstíny se proto hodí do menších a tmavých prostor, tmavší barvy najdou uplatnění tam, kde je dostatek světla i místa. Volte raději přirozenější odstíny: agresivní barvy, jako je například červená nebo oranžová, nejsou v místnostech sloužícím k relaxačním účelům vhodné.

Na útulnosti vašemu obývacímu pokoji dodají doplňky, jako jsou dekorační polštářky, závěsy nebo obrazy či fotografie na stěnách.

Univerzální rada, jak na vybavení obývacího pokoje, neexistuje. Je ale jedno pravidlo, které se dá použít při vybavování jakékoliv místnosti: vždy volte kvalitní nábytek od ověřeného výrobce, který vám bude při správné péči sloužit celá desetiletí.

picture

Autorka článku

Lenka Kulková Mikulíková

Marketing a velkoobchodní spolupráce

obchod@nabytek-mikulik.cz

Mob.: +420 773 626 908

Zútulněte si svůj domov kvalitním nábytkem od českého výrobce. Každý kousek je detailně opracován a vznikl v dílně jihomoravské rodinné firmy s dlouholetou tradicí. U nás seženete nábytek do ložnice, do haly i do kuchyně.

Vyberte si nábytek z naší akční nabídky

Prohlédněte si leták naší nové akce -20% na vybrané výrobky ve všech dekorech! Leták je platný 03/24 - 6/24

Prohlédnout akce