¨

Jak vybrat psací stůl pro dítě?

18.3.2021

Vybíráte psací stůl pro své školou povinné ratolesti? Výběr byste rozhodně neměli podcenit – koneckonců u stolu bude školák trávit mnoho času nejen psaním úkolů, ale i dalšími aktivitami a musí se tak vždy cítit pohodlně. Správná výška je jen jedním z parametrů, podle kterého je vhodné se řídit.

Co brát při výběru v potaz?

Ergonomické zásady by měly hrát při výběru psacího stolu vždy prim – a nezáleží ani tak na tom, zda jej pořizujete pro dítě či pro dospělého. Dále je pak zapotřebí vzít v potaz věk dítěte (mladší dítě u stolu nebude trávit tolik času jako středoškolák) a také výška stolu – dítě potřebuje stůl, který mu vydrží co nejdéle, i když povyroste.

Dále pak platí, že deska psacího stolu by měla být dostatečně široká a hluboká, aby dítě mohlo pohodlně psát a vlezly se mu na ni lokty bez toho, aniž by shazoval věci na zem. Na desku by se měly vejít i pracovní, psací a školní potřeby a děti by měly mít příležitost se na stole se svými věcmi dostatečně roztáhnout. V případě, že počítáte se stolním počítačem či notebookem, měla by mít pracovní deska hloubku alespoň 80 cm.

Dětský psací stůl by měl mít také dostatek úložného prostoru a zásuvek na učebnice, sešity, psací potřeby a další nezbytnosti, které dítě k práci potřebuje. Díky tomu se dítě mimo jiné naučí organizovat si vlastní prostor a udržovat si čisté pracovní prostředí.

Materiál a poloha

U dětského stolu hraje roli také materiál – obecně nemá příliš cenu pořizovat stoly z masivu ani neošetřeného dřeva. Ideálním řešením bývají buď stoly z lakované dřevěné dýhy, nebo z lamina. Dekory věrně imitují různé druhy dřeva a stůl z tohoto materiálu je jednoduchý na údržbu a zároveň velice odolný.

Na výběr máte také mezi klasickým, zrcadlově obráceným či rohovým stolem – záleží převážně na vašich prostorových možnostech, preferencích a prosvětlení pokoje.

Optimální výška

Nejjednodušším a zároveň nejméně nákladným řešením je dítěti pořídit běžný kancelářský stůl, jehož výška se zpravidla pohybuje kolem 75 cm, která ovšem mladším dětem nemusí plně vyhovovat. Optimální výšky tak dosáhnete pořízením rostoucí židle – u ní upravíte výšku sedáku a zajistíte dítěti oporu na nohy. Dítě by mělo sedět pohodlně a vzpřímeně, nehrbit se a zároveň mít předloktí položené na desce stolu bez zjevné námahy. Úhel mezi pažemi a předloktím by pak měl svírat zhruba devadesát stupňů.

Dejte si při výběru psacího stolu pro dítě záležet. Pokud má dítě nesprávný stůl, jeho zrak se může začít zhoršovat a je ze také nebezpečí skoliózy a dalších problémů s páteří.

picture

Autorka článku

Lenka Kulková Mikulíková

Marketing a velkoobchodní spolupráce

obchod@nabytek-mikulik.cz

Mob.: +420 773 626 908

Zútulněte si svůj domov kvalitním nábytkem od českého výrobce. Každý kousek je detailně opracován a vznikl v dílně jihomoravské rodinné firmy s dlouholetou tradicí. U nás seženete nábytek do ložnice, do haly i do kuchyně.

Vyberte si nábytek z naší akční nabídky

Prohlédněte si leták naší nové akce -20% na vybrané výrobky ve všech dekorech! Leták je platný 03/24 - 6/24

Prohlédnout akce