¨

Ženy v Nábytku Mikulík jsou jeho nedílnou součástí

22.3.2022

Asi jen málokoho překvapí, že v nábytkářském průmyslu a výrobě i v dnešní době převládá spíše mužské osazenstvo. Když se v tomto oboru objeví žena, musí čelit nedůvěře ze strany zákazníků i kolegů, je proto nutné, aby rychle prokázala, že má potřebné technické znalosti a dovednosti, aby ji ostatní brali vážně. I my jsme si prošli určitým vývojem a v současnosti se nám s pomocí našich kolegyň daří mužské a ženské síly na pracovišti lépe vyrovnávat. Přečtěte si o ženách, které jsou nedílnou součástí našeho týmu.

Jde to i na technických pozicích

V poslední době jsme rozšířili náš technický tým o několik žen – část výroby, konkrétně přípravu výroby kuchyní, obohatila kolegyně Katka, která má na starosti podle plánku od prodejce rozkreslit návrh celé kuchyně od skříněk, rozměrů pracovních desek až po sokly. Přestože dříve nepracovala na technické pozici, dokázala se velice rychle vypracovat v důležitou členku celého technického týmu. Díky tomu, že si získala důvěru svých kolegů, se jí podařilo takříkajíc prolomit ledy a umožnila i dalším kolegyním, aby se uchytily na technických pozicích.

I proto se naše kolegyně Ivana, která dříve pracovala u nás na prodejně, posunula do technického týmu a začala jezdit na zaměření kuchyní – ukázala se jako rychlá a zručná pomoc, která si umí poradit s laserem či úhloměrem a předává informace do výroby.

A vlastně proč ne?

Snažíme se, aby všichni členové našeho výrobního týmu zvládli v případě potřeby zastupovat jeden druhého. Čistě ženský kolektiv máme v sekci balení nábytku, kde se jednotlivé dílce čistí, chystají a počítají se zde komponenty, které se potvrzují zkušební váhou. Nicméně jsme se je rozhodli nasadit také na výrobní stroje, do olepovacího centra apod., kde projevily obrovskou výkonnost a nadšení naučit se nové věci. Díky tomu se nám podařilo rozšířit jejich kvalifikaci, což na oplátku obohacuje celý tým. Díky těmto posunům jsme si i my sami museli nastavit zrcadlo, jelikož nám naše kolegyně ukázaly, že jsou stejně schopné vykonávat danou pozici, jako jejich mužské protějšky.

Vyvážené vedení

Ve vedení naší firmy zasedají ženští i mužští rodinní příslušníci Mikulíků – Renata, Lenka, Lucie a Miroslav s Ondřejem. Díky velice dobře nastaveným osobním i profesním vztahům se dokážeme dobře doplňovat, a ač občas není jednoduché ukočírovat rodinný podnik tak, aby byli všichni spokojení, daří se nám díky vyváženým silám najít společnou cestu vpřed.

Při zácviku se rozdíly nedělaly: všichni jsme museli vědět všechno

V současné době v Nábytku Mikulík pracuje již třetí generace rodiny Mikulíků. Když jsme se coby mladá generace začali zaučovat do rodinného řemesla, neexistovaly mezi námi rozdíly. Všichni jsme museli začít od píky ve výrobě, poznat celý výrobní proces a naučit se další specifikace provozu, ať už šlo o CNC a obráběcí stroje, nářezová centra nebo balení výsledných kusů nábytku. Celkový vývoj na vedoucí pozice byl velmi postupný – začali jsme od nejnižších pozic a postupem času jsme se propracovali až k manažerským postům. Díky tomu známe celou naši firmu od shora až dolů, tudíž víme, kolik práce stojí za konkrétním kusem nábytku a kolik co zabere času. Zásluhou toho můžeme všechny pozice pod námi kvalifikovaně vést a rozhodovat o dalším vývoji firmy.

Jsme odhodlaní naši firmu neustále posouvat kupředu. Stojí před námi ještě dlouhá cesta, věříme ale, že jsme na ni vykročili tou správnou nohou. Právě bořením určitých zažitých předsudků usnadňujeme práci ostatním kolegyním, které si mohou také říct „A vlastně proč ne?“ a zkusit si pozici, která by je třeba dříve ani nenapadla.

picture

Autorka článku

Lenka Kulková Mikulíková

Marketing a velkoobchodní spolupráce

obchod@nabytek-mikulik.cz

Mob.: +420 773 626 908

Zútulněte si svůj domov kvalitním nábytkem od českého výrobce. Každý kousek je detailně opracován a vznikl v dílně jihomoravské rodinné firmy s dlouholetou tradicí. U nás seženete nábytek do ložnice, do haly i do kuchyně.

Vyberte si nábytek z naší akční nabídky

Prohlédněte si leták naší nové akce -20% na vybrané výrobky ve všech dekorech! Leták je platný 03/24 - 6/24

Prohlédnout akce