¨

Jak si správně naplánovat kuchyni dle kuchyňských zón

4.5.2022

Novou kuchyni si člověk nepořizuje každý den, jejímu výběru je proto právem věnována velká pozornost. Kromě designu je důležitá i funkčnost – a právě s tou vám pomůže praktické uspořádání podle jednotlivých kuchyňských zón tak, aby se vám ve vaší nové kuchyni vařilo jedna radost.

Začněte u tvaru

Než se pustíte do plánování zón, musíte mít jasno v umístění a tvaru vaší budoucí kuchyně. Bude do L, U, s ostrůvkem nebo bez, velká, malá, s oknem? To vše ovlivňuje rozhodování, kam umístit dřez, myčku, sporák, troubu nebo větší odkládací plochu. Pokud můžete, začněte řešit velikost a tvar kuchyně do nového domu nebo bytu už ve fázi projektu.

Ideálem je kuchyně tak akorát – ani velká, ani malá. V malé se vám bude hůře pracovat, ve velké se při přípravě jídla zbytečně naběháte. Výběr jejího tvaru potom závisí na vašich vlastních preferencích. Samotné uspořádání se ve většině případů odvíjí od umístění tří hlavních bodů každé kuchyně: ledničky, sporáku a dřezu.

Kuchyňský pracovní trojúhelník

Určitě jste už slyšeli o kuchyňském trojúhelníku, tedy pravidlu, které říká, že by vám cesta mezi lednicí, sporákem a dřezem neměla zabrat příliš času a energie. Ideální je, když jsou od sebe jednotlivé zóny vzdáleny nejvíce tři kroky. Zároveň by mezi nimi neměly být žádné fyzické překážky, které by komplikovaly pohyb mezi těmito třemi důležitými body.

Existují i další poučky, které toto pravidlo mírně komplikují: varná deska by neměla být u zdi, lednička by neměla být u sporáku, zato se hodí, když je blízko dřezu, u kterého hned můžete připravovat jídlo. Potravinová skříň má být u ledničky, odpadkový koš pod dřezem, myčka blízko dřezu i skříní na nádobí. Toto praktické a ergonomické uspořádání šetří vaši energii i čas a usnadňuje manipulaci s potravinami i nádobím.

Máte-li v plánu kuchyň, která obsahuje ostrůvek, případně protilehlou sestavu, nemělo by od sebe obě části dělit více než 120 cm.

Mezi zónou na vaření, uklízení a skladování se nachází další dvě zóny: odkládací a pracovní. I jejich umístění by mělo vycházet z logického uspořádání a potřeb člověka, který se v kuchyni pohybuje nejčastěji. V každém případě ale platí, že by plocha kuchyňské linky měla být co nejprostornější a s minimem spár.

Přistupujte ke své kuchyni individuálně

Viděli jste v obchodě krásnou kuchyni a chcete přesně tu samou? Nejprve se zamyslete nad tím, jestli není poskládána tak, aby zaujala, aniž by respektovala ergonomii. Provozně správně řešená kuchyň může v některých případech vypadat méně efektivně, zato je vaření v ní mnohem pohodlnější. Pro každou variantu místnosti však existuje řešení, které naplní praktickou i vizuální podstatu podle vašeho přání.

Abyste měli jistotu, že je ve vaší kuchyni všechno tak, jak má být, aniž byste museli dělat kompromisy, můžete si ji nechat vyrobit na míru. Společně vytvoříme prostor, ve kterém bude radost trávit čas.

picture

Autorka článku

Lenka Kulková Mikulíková

Marketing a velkoobchodní spolupráce

obchod@nabytek-mikulik.cz

Mob.: +420 773 626 908

Zútulněte si svůj domov kvalitním nábytkem od českého výrobce. Každý kousek je detailně opracován a vznikl v dílně jihomoravské rodinné firmy s dlouholetou tradicí. U nás seženete nábytek do ložnice, do haly i do kuchyně.

Vyberte si nábytek z naší akční nabídky

Prohlédněte si leták naší nové akce -20% na vybrané výrobky ve všech dekorech! Leták je platný 03/24 - 6/24

Prohlédnout akce