¨

Tipy a triky, jak zařídit malý byt

19.7.2022

Nemáte v novém bytě prostoru právě nazbyt a přemýšlíte, jak jej zařídit útulně, prakticky a hlavně funkčně tak, aby nepůsobil stísněně a vy z něj vykouzlili opravdový domov? Při omezeném prostoru je třeba více přemýšlet o jednotlivých řešeních a hledět chytrá provedení, která vám nejen místo ušetří, ale zároveň vám celý byt opticky zvětší a prosvětlí. Přinášíme vám proto několik praktických rad a tipů, na co při výběru myslet.

Světlé tóny nábytku prostor opticky zvětší

Jakmile si ujasníte koncept a styl vašeho nového bydlení, je na řadě výběr barev. Volba správných odstínů je klíčová pro celkové vyznění místnosti, pokud však operujete se stísněným prostorem, u velkých kusů nábytku vybírejte ze světlých a jemných tónů, jako je bílá, šedá či světlá textura dřeva (např. modřín, jasan, případně bělený dub).

Zářivé barvy dodávají interiéru na atmosféře, brzy se však mohou okoukat a zároveň prostor opticky zmenšují. Pokud nechcete mít domov vyvedený ve skandinávské neutralitě, vsaďte na výrazné doplňky, které můžete pravidelně obměňovat a u hlavního vybavení každého pokoje volte decentní tóny, které prostor opticky zvětší a prosvětlí.

Vsaďte na otevřený, odlehčený design

Mohutný nábytek z masivu možná vypadá krásně, do malých bytů ale není příliš vhodný. Právě pro svou bytelnost by vás mohl dusit a prostor zbytečně stísňovat. Vsaďte raději na otevřené police z lamina nebo odlehčených kovových konstrukcí, do obýváku pořiďte nízké otevřené skříňky či prosklené sektory, ze kterých můžete poskládat i ucelenou stěnu, která ale působí vzdušně a opticky prostor nezmenšuje.

Další tip na odlehčení prostoru je využití nábytku na nožičkách – jelikož je pod něj vidět, místnost se opticky zvětší. Je třeba myslet také na důmyslné uspořádání kuchyňské linky, aby se vám do kuchyně vešlo vše potřebné a vy zároveň měli dostatečný prostor k přirozenému pohybu. Pokud právě řešíte novou kuchyni, nechte si od nás vytvořit 3D návrh, který vám pomůže udělat si jasnou představu o budoucí realizaci.

Úložné prostory v každé místnosti

Při zařizování malého bytu musíte být stran úložného prostoru vynalézaví – pravděpodobně totiž budete řešit problém, kam se zimním oblečením či obuví, jakmile skončí sezóna. A co teprve s náhradními přikrývkami pro návštěvy?

Řešením může být cílené volení kousků, které v sobě ukrývají úložný prostor: do ložnice si tedy pořiďte praktickou postel s výklopnými lamelami, do níž můžete uschovat například extra přikrývky a ložní prádlo. Velmi efektní a zároveň praktické jsou pak naše „levitující“ noční stolky, které jsou přichyceny k rámu postele SMART. Díky tomu pod stolky může pohodlně vjet robotický vysavač, a navíc v sobě mají zabudované dva USB porty.

Co se vybavení obývacího pokoje týče, v naší nabídce najdete například praktické sedací soupravy ve světlých tónech se štědrým úložným prostorem, do kterého uschováte všechno potřebné.

Do chodby pak zvolte botník, který zároveň slouží jako lavice a do kterého můžete po otevření víka uložit potřebné drobnosti, jako rukavice, deštník či váleček na šaty. Zároveň využijte možnosti přichycení předsíňových přihrádek ke stěně – například naše předsíňová stěna KAMILA nabízí variabilní možnosti nejen pro uložení bot, ale i kabátů, šálů a dalších potřebných kusů šatstva.

Zrcadla dělají divy

Správně umístěná zrcadla dokáží chytře a jednoduše prosvětlit každý prostor. Vhodné je umístit zrcadlo naproti oknu, díky čemuž se v něm bude odrážet denní světlo a pouštět ho tak ve větší míře do místnosti. Optimální jsou například zrcadla umístěná na dveřích naší skříně GRANDE, díky nimž opticky zvětšíte celý prostor a zároveň šetříte místo, jelikož už nebudete potřebovat samostatně stojící zrcadlo.

Zkrátka a dobře, vhodné vybavení malého bytu stojí o něco více úsilí a přemýšlení o jednotlivých řešeních, než u rozlehlého rodinného domu. Věříme ale, že vám naše tipy pomohly osvětlit, na co se primárně zaměřit, abyste se ve vašem domově cítili pohodlně a uvolněně. A pokud potřebujete poradit s výběrem vhodného nábytku přímo pro vás prostor, neváhejte se na nás obrátit. Jsme tu pro vás.

picture

Autorka článku

Lenka Kulková Mikulíková

Marketing a velkoobchodní spolupráce

obchod@nabytek-mikulik.cz

Mob.: +420 773 626 908

Zútulněte si svůj domov kvalitním nábytkem od českého výrobce. Každý kousek je detailně opracován a vznikl v dílně jihomoravské rodinné firmy s dlouholetou tradicí. U nás seženete nábytek do ložnice, do haly i do kuchyně.

Vyberte si nábytek z naší akční nabídky

Prohlédněte si leták naší nové akce -20% na vybrané výrobky ve všech dekorech! Leták je platný 03/24 - 6/24

Prohlédnout akce