¨

Jak vybrat postel do ložnice?

19.7.2021

V posteli trávíme přibližně třetinu svého dospělého života, její výběr bychom proto neměli brát na lehkou váhu. Nesprávně zvolené lůžko totiž může negativně ovlivnit kvalitu spánku… a špatné spaní ovlivňuje nejen naše zdraví, ale také náladu a celkový psychický stav. Jak tedy vybrat kvalitní a pohodlnou postel? Stačí si odpovědět na základní otázky a zvolit spolehlivého výrobce.

Základní parametry: materiál a rozměry

Nejprve se rozhodněte, z jakého materiálu by vaše budoucí postel měla být. Nejčastěji se nabízejí postele čalouněné, kovové a dřevěné. Čalounění se nedoporučuje zejména v souvislosti se zvýšenou prašností, kov může působit poněkud studeně. Pokud jde o dřevo, nejdéle vydrží výrobek z masivu. Tomu také odpovídá cena. Hledáte-li levnější variantu, sáhněte po kvalitním laminu, které je na první pohled od dřeva téměř k nerozeznání, navíc se skvěle udržuje.

Jste si jisti materiálem? Přichází na řadu volba velikosti. Standardní délka lůžka je 200 cm. Pokud se vaše výška pohybuje v blízkosti této hranice, pořiďte si prodlouženou postel s délkou 220 cm, uvidíte, že to vaše nohy ocení. Co se týče šířky, platí, že čím širší je plocha lůžka, tím lépe se na něm dvěma lidem spí. Pokud vás nelimituje velikost ložnice, volte šířku 180 cm. Máte-li malou ložnici, můžete uvažovat o šířce 160, případně 140 cm. Spíte-li většinou sami, klidně si pořiďte postel o velikosti lůžka a půl, tedy 120 cm, na které se v případě potřeby vyspíte i ve dvou.

Něco navíc: extra výška a úložné prostory

Po získání rámcové představy o použitém materiálu a rozměru lůžka je třeba stanovit další požadavky: zejména starší lidé ocení vyšší postele, ze kterých se jim pohodlněji zvedá. Pravdou ale je, že tuto úpravu oceňují i mladší lidé, například maminky, které během noci z postele odcházejí opakovaně.

Neméně důležitým faktorem je volba úložných prostor. Pokud je nepotřebujete, prostor bude s jednoduchou postelí na nožičkách působit vzdušněji, navíc bude matrace lépe větrat. Při nedostatku úložných prostor, který má většina rodin, se však další místo na ukládání věcí může hodit. Volit můžete postele s vysouvacími zásuvkami, případně s velkými úložnými prostory dostupnými při zvednutí matrace a roštu.

Ani ta nejkrásnější a nejkvalitnější postel však nebude k ničemu, jestliže si k ní zvolíte špatnou matraci. Jejímu výběru byste měli věnovat nejméně stejné množství času, který jste dali výběru lůžka. Jedině tak bude pro vás vaše nová postel místem maximálního odpočinku.

Roli hraje i vzhled a původ

Už víte, co od své budoucí postele očekáváte? Skvělé. Teď už zbývá jen zvolit vzhled, který nejlépe doplní styl vaší ložnice. Vyberte si rustikální nebo moderní tvary v libovolných dekorech a vylaďte vaši ložnici k dokonalosti.

Hledáte-li českou výrobu, skvělou kvalitu a rozumnou cenu, obraťte se na nás – jsme tradiční rodinná firma z Jižní Moravy, která má s výrobou nábytku bohaté zkušenosti. Ze široké nabídky postelí všech rozměrů si jistě vyberete, navíc podpoříte tuzemského výrobce s více než třicetiletou tradicí. Odměnou vám bude nábytek, který na dlouhé roky ozdobí vaše bydlení.

picture

Autorka článku

Lenka Kulková Mikulíková

Marketing a velkoobchodní spolupráce

obchod@nabytek-mikulik.cz

Mob.: +420 773 626 908

Zútulněte si svůj domov kvalitním nábytkem od českého výrobce. Každý kousek je detailně opracován a vznikl v dílně jihomoravské rodinné firmy s dlouholetou tradicí. U nás seženete nábytek do ložnice, do haly i do kuchyně.

Vyberte si nábytek z naší akční nabídky

Prohlédněte si leták naší nové akce -20% na vybrané výrobky ve všech dekorech! Leták je platný 03/24 - 6/24

Prohlédnout akce