¨

Jak vybrat dětskou postel?

28.10.2021

Přechod dítěte z miminkovské postýlky do větší je jedním z prvních zásadních milníků jeho života. Vzhledem k tomu, že předškolní dítě prospí průměrně polovinu dne, je třeba věnovat výběru první „opravdové“ postele dostatek pozornosti. Poradíme vám, na co se při nákupu zaměřit.

Začněte výběrem ideální velikosti

Než se pustíte do výběru konkrétní postele, ujasněte si, co od ní vlastně čekáte. Má mít klasický rozměr, nebo raději začnete nacvičovat samostatné spaní ve zkrácené posteli? Stačí vám a vašemu dítěti běžná šířka, nebo preferujete lůžko a půl či dvojlůžko, aby u něj mohl přespat v případě nočních můr nebo nemoci i rodič?

Rozměry je třeba volit uvážlivě a zohlednit přitom velikost místnosti, kde bude dětská postel umístěna. Pokud lůžko zabere v pokojíčku moc místa, hrozí, že si dítě kvůli nedostatku prostoru bude nosit hračky jinam. Řešením může být vyvýšená postel se schody nebo žebříkem, pod kterou vznikne dostatečný prostor na hraní. Tuto variantu ale doporučujeme nejdříve od pěti let, klasickou patrovou postel ještě později. Pokud do velké postele stěhujete teprve dvouleté nebo tříleté dítě, volte speciální nižší provedení, ze kterého samo a bezpečně sleze.

Praktická a bezpečná

Ať už bude vaše dítě spát při zemi, nebo ve výškách, v obou případech je nutné zajištění maximálního bezpečí. Samozřejmostí by měly být dostatečně velké bočnice, které zamezí pádu. Praktické je také provedení se zvýšeným čelem, které izoluje chlad vycházející ze stěn. V prvních týdnech zvykání si na novou postel je dobré její okolí vystlat dekami, aby se v případě pádu dítě nezranilo.

Z hlediska udržování pořádku, větrání matrace i cirkulace tepla ze stále populárnějšího podlahového topení jsou nejpraktičtější postele na vyšších nožkách, pod které pohodlně dosáhnete vysavačem i mopem. Pokud ale nemáte v bytě dostatek úložných prostor (a těch není nikdy dost), oceníte prostorné šuplíky uložené pod postelí, do kterých schováte hračky i sezónní oblečení.

Investice do kvality se vyplatí

Nesprávně zvolené lůžko může vést k bolavým svalům, bolestem zad, špatnému držení těla a nedostatku kvalitního spánku jak u dospělých, tak i u dětí. Levná postel na přechodnou dobu je jistě řešením, ale nekvalitní konstrukce a použité materiály mohou negativně ovlivnit zdraví i míru odpočinku vašeho dítěte. Klíčová je samozřejmě i volba správné matrace. Ta by neměla být ani moc tvrdá, ani moc měkká, aby neškodila správnému vývoji zad.

Ať už plánujete dítěti pořídit jednolůžko ve standardních rozměrech, zkrácenou postel nebo třeba dvojlůžko, na které se vejdete i vy, vybírejte kvalitní materiály, jejichž zásluhou budou ve stejné posteli za pár desítek let spokojeně spát i vaše vnoučata. Nejčastější volbou bývá dřevo nebo laminát.

Svůj výběr dětské postele nezapomeňte konzultovat s malým budoucím majitelem – nechte ho vybrat si design podle jeho vkusu, aby se mu v nové posteli spalo co nejlépe.

Hledáte kvalitní český nábytek nejen do dětského pokoje? Prohlédněte si naši nabídku postelí a dalšího nábytku do dětského i studentského pokoje a vyberte si poctivě vyrobený produkt z Jižní Moravy.

picture

Autorka článku

Lenka Kulková Mikulíková

Marketing a velkoobchodní spolupráce

obchod@nabytek-mikulik.cz

Mob.: +420 773 626 908

Zútulněte si svůj domov kvalitním nábytkem od českého výrobce. Každý kousek je detailně opracován a vznikl v dílně jihomoravské rodinné firmy s dlouholetou tradicí. U nás seženete nábytek do ložnice, do haly i do kuchyně.

Vyberte si nábytek z naší akční nabídky

Prohlédněte si leták naší nové akce -20% na vybrané výrobky ve všech dekorech! Leták je platný 03/24 - 6/24

Prohlédnout akce