¨

Bydlení podle feng shui – jak na to?

6.12.2021

Zařizujete si bydlení a chcete si vytvořit příjemný, zdravý a pohodlný prostor, ve kterém budete rádi trávit svůj čas? Jednou z možností je následovat tradiční čínské učení feng shui (též feng-šuej), které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru. Principem učení je žít v harmonii s prostorem, který nás obklopuje. Jak na to vám poradíme v dnešním článku.

Kuchyně je srdcem domova

Podle učení feng shui je nejdůležitější část domova právě kuchyně. Schází se tu celá rodina, připravuje se jídlo, které se následně společně sní u jednoho stolu. Proto je důraz na kuchyň a energii, kterou vyzařuje, zcela klíčový. Právě vzhled kuchyně často ovlivní i vyznění zbytku domu.

Velmi oblíbené je propojení kuchyně s obývacím pokojem, podle zásad feng shui to ale není zcela správně, jelikož v obou místnostech probíhají zcela jiné aktivity a mají proto zcela rozdílnou energii. Podle učení feng shui je důležité jednotlivé prostory od sebe opticky oddělit, aby se spolu energie nekřížily.

Velmi důležitým prvkem v kuchyni jsou samozřejmě barvy a dekory. Obecně se nedoporučují příliš křiklavé barvy, lepší jsou neutrálnější, přírodní tóny a kombinace dřeva, kamene a skla. Při zařizování je potřeba myslet také na vhodné osvětlení – právě dostatek přirozeného světla je v domácnosti velice důležitý a napomáhá pocitu harmonie.

Kuchyni přesně na míru vašim představám vám rádi zhotovíme a vytvoříme pro vás realistický 3D návrh, abyste mohli doladit každičký detail ještě předtím, než vůbec zavrtáte první šroubek.

Obývací pokoj coby důležité místo setkávání

Podle zásad feng shui skýtá obývací pokoj ideální příležitost pro navazování a udržování dobrých vztahů a kontaktů. Je to místo, kam zveme návštěvy, přátele a rodinu a zároveň bývá často nejvíce na očích, je proto velmi důležité myslet na to, jak se ve vašem obýváku budete cítit nejen vy, ale i vaše návštěva.

Velmi důležité je vhodné rozmístění nábytku tak, aby byl vždy úměrný danému prostoru – prostor by měl být především vzdušný a žádný kus nábytku by neměl blokovat dveře či zamezovat volnému průchodu prostorem.

Pohovka bývá často nejdůležitějším prvkem v místnosti, jejímu výběru a umístění byste tedy měli věnovat zvýšenou pozornost. Volte spíše neutrálnější barvy sedacích souprav, o křiklavější prvky se pak mohou postarat všemožné doplňky. Podle feng shui by měla být pohovka umístěna ke zdi, aby vždy nabízela obyvatelům domu dostatečnou podporu.

Klidné místo na spánek

Ložnice by měla být místem klidu a odpočinku. Klidný spánek si zajistíte jemnými, vzdušnými barvami a přírodními materiály. U hlavních kusů nábytku v ložnici se vyplatí vsadit spíše na neutrální barvy, aby po nich mohly oči snadno sklouznout a odpočinout si po náročném dni.

Čelo postele by pak podle zásad feng shui mělo být umístěno ke zdi a pokud možno by nemělo být lůžko ve stejné linii s dveřmi od ložnice. Lůžku poskytnete vhodnou oporu nočními stolky, které umístěte po obou stranách postele.

Nakonec si důkladně celou ložnici prohlédněte a odstraňte z ní všechny prvky, které narušují daný řád. Oči musí po prostoru nenuceně klouzat a z ložnice musí vyzařovat harmonie a klid. Čistý vzhled, neutrální barvy a kombinace přírodních materiálů vám dopomůžou ke zdravému a klidnému spánku.

Teď tedy znáte základní principy tohoto starodávného čínského učení. A pokud potřebujete pomoci s výběrem, obraťte se na nás. Rádi vám pomůžeme zařídit váš domov vhodnými kousky přesně podle vašich představ.

picture

Autorka článku

Lenka Kulková Mikulíková

Marketing a velkoobchodní spolupráce

obchod@nabytek-mikulik.cz

Mob.: +420 773 626 908

Zútulněte si svůj domov kvalitním nábytkem od českého výrobce. Každý kousek je detailně opracován a vznikl v dílně jihomoravské rodinné firmy s dlouholetou tradicí. U nás seženete nábytek do ložnice, do haly i do kuchyně.

Vyberte si nábytek z naší akční nabídky

Prohlédněte si leták naší nové akce -20% na vybrané výrobky ve všech dekorech! Leták je platný 03/24 - 6/24

Prohlédnout akce